CGTalk > Techniques > Character Rigging
Login register
Thread Closed share thread « Previous Thread | Next Thread »  
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-20-2009, 02:36 PM   #1
New Member
london, United Kingdom
Join Date: Sep 2009
Posts: 16
rigging wire parameters - small problem

if any one can help i would be really really chuffed! I must be missing something vey simple...

Within my rigg, I've got an object that's wired using 'position xyz' to a control object using wire parameters. It's working really well apart from one thing.... I need to now link my control object to another object - when i do, it cuts all of it's wire parameters - breaking the rig. Can anyone spot something I've missed?

Old 11-20-2009, 03:40 PM   #2
Mathieson's Avatar
Mathieson Facer
Senior TA
Vancouver, Canada
Join Date: May 2006
Posts: 289
Try replacing the position_xyz with a position_list, then creating two position_xyz controllers in the position list. Wire the value into one, but leave the one without the wire as the active controller. This should allow you to change parents without any problems.

What is happening with your current setup is, the wired axis has that value being forced to whatever the wire determines it to be. The values being stored in controllers are values relative to their parent node, not their world space coordinates (you will notice when a node is aligned with its parent, the values will all read as 0). When changing parents, the individual axis controller values change to offset values from the new parent to keep it in the same relative position and rotation in world space. Since the value is locked, and cannot change, it is being forced that distance away from it's new parent in that axis.

I hope my explanation makes sense.

Last edited by Mathieson : 11-20-2009 at 03:45 PM.
Old 11-20-2009, 04:37 PM   #3
New Member
london, United Kingdom
Join Date: Sep 2009
Posts: 16
Many many thanks to you Mathieson. I appreciate you giving me your time. Have a good weekend (I will, now I have a solution to my latest problem).

Old 11-20-2009, 04:37 PM   #4
CGTalk Moderation
Lord of the posts
CGTalk Forum Leader
Join Date: Sep 2003
Posts: 1,066,479
Thread automatically closed

This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.
CGTalk Policy/Legalities
Note that as CGTalk Members, you agree to the terms and conditions of using this website.
Thread Closed share thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Society of Digital Artists

Powered by vBulletin
Copyright 2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump

All times are GMT. The time now is 01:40 PM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.