Annoying problem with the UVīs

Become a member of the CGSociety

Connect, Share, and Learn with our Large Growing CG Art Community. It's Free!

THREAD CLOSED
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03 March 2006   #1
Angry Annoying problem with the UVīs

Please give me a hand here... I made a very cool model using Z-spheres, I finished all the details using projection master, then I started painting my model and oops... weird things happened, painting started to show in places I didnīt paint, color saquares in the other side of the model, and so on... so I changed the UV cordiantes and all, nothing fix this...! can somebody please tell me how can I paint my model correctly, please ? This may sound like a stupid question, but Iīm new using the program. Thanks a lot!


Attached Thumbnails
__________________
LEOPOLDO BOLAŅOS

My web Page:
http://www.easterlandproductions.com

EASTERLAND PRODUCTIONS
MEXICO DF
 
Old 03 March 2006   #2
so it sounds like you need to start over on your texturing.

1. create a texture
2. assign GUV or AUV tiles
3. then paint
 
Old 04 April 2006   #3
falconking, sounds like you've encountered the same hair tearing problems i had some hours ago. 1st off, do you have multiple UVs laid out for your character? By saying that, it means the UVs of your character are all laid out NOT into one UV region, but say 3-4?

zBrush can only display ONE texture map at a time. Say if you project a circle onto a character's forehead, some bit of the paint will be on the back of the head, the ears when you pick it up. This is because ALL the UVs are displaying that same texture map at the same time,which is not suppose to be the case.

One suggestion is to isolate inidividual UV regions and paint them seperately(refer to thread below). But that doesn't mean the polygons that are not showing will not inherit the image you're painting. Isolating the UV sets allows you to focus on one region at a time,ignoring the messed up displays the other region are showing.

The other,which I found out after reading the Underworld Evolution thread, is to squeeze all your character's UVs into ONE single UV region. However if you're working on something that needs high quality display textures, this may not be a good workaround. Thus instead of having 4 UV regions, with 2k textures each, you have ONE UV region, with a texture size of 8k. This way,zbrush will properly display the appropriate pixel information.

But upon consulting a friend, large texture maps slows performance down, having multiple, say 2k size textures is always better for rendering evaluations,comared to a big 8k one.

Hope these help

p/s: check out these threads as well
MULTIPLE TEXTURES on the same object
WORKING WITH MULTIPLE UV regions
__________________
 
Old 04 April 2006   #4
Talking

Sounds logicall to me. Iīll give it a try. Thanks for your help
__________________
LEOPOLDO BOLAŅOS

My web Page:
http://www.easterlandproductions.com

EASTERLAND PRODUCTIONS
MEXICO DF
 
Old 04 April 2006   #5
Thread automatically closed

This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.
__________________
CGTalk Policy/Legalities
Note that as CGTalk Members, you agree to the terms and conditions of using this website.
 
Thread Closed share thread



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
CGSociety
Society of Digital Artists
www.cgsociety.org

Powered by vBulletin
Copyright Đ2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump
Miscellaneous

All times are GMT. The time now is 08:51 AM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.