CGTalk > Technical > Technical and Hardware
Login register
Thread Closed share thread « Previous Thread | Next Thread »  
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-29-2013, 09:34 PM   #1
New Member
Los Angeles, USA
Join Date: May 2013
Posts: 10
Need opinions on this desktop build

Hey, long story short, I realize my current pc is absolutely not up to be animating in Maya. Playing animation in the viewports are really choppy and laggy, and I would definitly not be able to go on with this. Thus, I realized it's time to move on up. I hitup a friend (he's a computer/gaming geek) and asked him to help me build a desktop.

I personally have very limited knowledge to most of this stuff, and would say I'm pretty laughable. Anyways, after having me answer some questions about how much RAM, how big do I want this, we came up with the following. He told me it's just about the same as his set-up (which from what I've seen, is pretty great with games) I however won't really be using it for games, and pretty much just want to focus on animation/3d-related tasks. And the build (from what I can tell with my limited knowledge) seem alot like it's meant for gaming, so I question how well it would work in Maya. (I won't necessarily be rendering, however if it's got the power, that's definitely a plus. )

For a desktop which he refered to as 'fairly bad-ass' I would be almost shocked to find out it's not so great for what I'd like to do, but I just wanted some reassurance before I go and buy these parts.

So, basically he gave me links to Amazon, asking me the occassional question about how much ram, what cpu, etc. And the result was this : (I apologize if this is the worst/strangest format to post these things, but hopefully it'll get the picture across)

Case :

Motherboard: ASUS P8Z77-V PRO LGA 1155 Intel Z77 HDMI SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX Intel Motherboard

Powersupply : Corsair Enthusiast Series TX 850 Watt ATX/EPS Modular 80 PLUS Bronze (TX850M)

Processor : Intel Core i5-3570K Quad-Core Processor 3.4 GHz 4 Core LGA 1155 - BX80637I53570K

RAM : Kingston HyperX Beast 16 GB Kit (2x8 GB) 2400MHz DDR3 PC3-19200 Non-ECC CL11 DIMM XMP Desktop Memory KHX24C11T3K2/16X

Graphics card: EVGA GeForce GTX 660 SUPERCLOCKED 2048MB GDDR5 DVI HDMI DP Graphics Card 02G-P4-2662-KR

SSD : Kingston Digital 120GB SSDNow V300 SATA 3 2.5 (7mm height) with Adapter Solid State Drive 2.5-Inch SV300S37A/120G

HDD : WD Blue 1 TB Desktop Hard Drive: 3.5 Inch, 7200 RPM, SATA 6 Gb/s, 64 MB Cache - WD10EZEX

Wireless :

Speakers :

Keyboard :

Mouse :

DVD thingy :

Monitor : Asus VS247H-P 24-Inch Full-HD LED-Lit Monitor
Old 07-01-2013, 08:01 PM   #2
Luke Olson
Dallas, USA
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,925
I'd pass on the SSD and get a better monitor with the difference.
Old 07-02-2013, 12:03 AM   #3
ThE_JacO's Avatar
CGSociety Member
Raffaele Fragapane
That Creature Dude
Animal Logic
Sydney, Australia
Join Date: Jul 2002
Posts: 10,954
It's not a bad config.
For rig/anim viewport performance few cores high speed is usually the best bang for buck, so grabbing an i5 and clocking the hell out of it is good sense.

The ram clock is overkill. ivy bridge is perfectly content with 1866 Mhz, get cheaper sticks at 1866 with a lower CAS.

Kingston SSDs are meh.
If you want 128GB OCZ is considered the best performance and bang for buck. 128 can get tight if you start installing games or run active projects off it though, if you decide to go for 256, then Samsung 840 and 840 pro are the par.

The power supply is also overkill. Save a few bucks and buy a decent 700-750w (personally silence and fan regulator beat all other parameters in a PSU for me), that's already plenty to feed that setup and a number of additional drives.

The motherboard has a decent wi-fi chipset on board, no need to buy an additional one.

For the monitor I'd hunt for a 1920x1200 personally. 1080p isn't QUITE the sweet spot, especially if you'll work a lot in a 16:9 + safe area viewport.
"As an online CG discussion grows longer, the probability of the topic being shifted to subsidies approaches 1"

Free Maya Nodes
Old 07-02-2013, 12:03 AM   #4
CGTalk Moderation
Lord of the posts
CGTalk Forum Leader
Join Date: Sep 2003
Posts: 1,066,479
Thread automatically closed

This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.
CGTalk Policy/Legalities
Note that as CGTalk Members, you agree to the terms and conditions of using this website.
Thread Closed share thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Society of Digital Artists

Powered by vBulletin
Copyright 2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump

All times are GMT. The time now is 01:18 PM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.