CGTalk > Software > Compositing Software > The Foundry Nuke
Login register
reply share thread « Previous Thread | Next Thread »  
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-18-2017, 08:22 AM   #1
arnavbanerjiart
Scout
portfolio
Arnav Banerji
India
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 30
Using Arnold's Material ID pass to isolate parts of image

Hi, I am trying to incorporate a Maya to Arnold to Nuke workflow. Arnold has a AOV option to render out a 'Object ID' AOV where each object is assigned a unique color to isolate in compositing.

However in all the tutorials I saw, the color correct node (mask option), they only use Red , green or blue from an RGB pass to isolate objects for color correction or grading. This works for me, but as there are only 3 colors, I have to create seperate render layers if I want to tweak more objects than 3.

Does anyone know how to isolate and color correct/tweak individaul objects from a Object ID pass?
I've included the beauty and the ObjectID pass from a scene below, so if anyone knows how I can select the trees, it would be really helpful.

Thanks
Arnav

Object ID pass
 
Old 03-20-2017, 06:58 AM   #2
spire2
PRO
portfolio
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 68
 
Old 03-20-2017, 03:09 PM   #3
arnavbanerjiart
Scout
portfolio
Arnav Banerji
India
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 30
Hey, I tried it out, but it seems to need a Cryptomatte render pass (apparently available with the alshaders). However since I used the aistandard for this render, I can't seem to use this tool. Do you know any other tool or a built in functionality in nuke?

PS: I might use it for my next project since I'm moving to alshaders too, so thanks for the tip!
 
Old 03-20-2017, 10:59 PM   #4
spire2
PRO
portfolio
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 68
Sorry no, for the Solid Angle shaders I only know the r,g,b way like you mentioned.
 
Old 03-28-2017, 06:40 PM   #5
arnavbanerjiart
Scout
portfolio
Arnav Banerji
India
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 30
Oh, okay. Thanks anyway!
 
Old 05-07-2017, 03:11 PM   #6
webwolfwizard
Explorer
portfolio
 
Join Date: May 2017
Posts: 2
Even if you have used aiStandard you can create a material override with alSurface and use the cryptomatte.
 
Old 05-08-2017, 02:33 PM   #7
arnavbanerjiart
Scout
portfolio
Arnav Banerji
India
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 30
Thanks, good to know. Though now that development for alshaders has stopped and cryptomatte will be available for aistandard in the next version, the process has become more straightforward.
 
Old 05-08-2017, 10:44 PM   #8
webwolfwizard
Explorer
portfolio
 
Join Date: May 2017
Posts: 2
That would be great, had a lot of pain with setting this up, after I used aiStandard for everything. Maybe Arnold 5 will have some nice solutions too.
 
reply share thread



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
CGSociety
Society of Digital Artists
www.cgsociety.org

Powered by vBulletin
Copyright 2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump
Miscellaneous

All times are GMT. The time now is 11:32 PM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.