CGTalk > Software > Autodesk Maya
Login register
Thread Closed share thread « Previous Thread | Next Thread »  
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-12-2013, 08:32 PM   #1
Ancker
New Member
Anders Ancker
Character Animator
Ringsted, Denmark
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 13
Exclamation Maya 2013.5 Zbrush Vector Displacment Issue

Hey everyone.

Hope i placed this in the right sub-forum.

After a few days of hair pulling, trial and error, I need to seek advice from the community. =)

I'm currently working on my small shortfilm and just finished my main character in Zbrush 4R4.
Now I wish to transfere the model into Maya 2013.5 from Zbrush 4R4, with the details as Vector Displacment maps.

After countless of tries, tutorials and reading, I had no luck, I had to figure out what was wrong, then I found this:
http://www.pixologic.com/docs/index...splacement_Maps
How to setup the whole "Zbrush Diagnostic Files", I figured if I could get this to work probably, it would be a good start, But I can't get my diagnostic file to create a "perfect sphere",

------------- Image from Pixologic ---------------

--------------------------------------------------------


instead mine looks like this:


I'm using Zbrush 4R4 and Maya 2013.5 (Mental Ray)

I exported the Diagnostic files from Zbrush's tool palette.

My shader network inside Maya is a "Lambert" with a displacement node linked into the ShaderEngine as a Vector Displacement.



I hope someone can give me the golden trick, Please let me know if you want more info.

- Ancker
 
Old 02-13-2013, 08:19 PM   #2
Bilgames
Veteran
portfolio
Bilgames
Sao paulo, USA
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 44
I guess your problem is on the connections.
http://chrix.us/?p=582
I hope this can help.
 
Old 02-13-2013, 09:19 PM   #3
oglu
Christoph Schädl
 
oglu's Avatar
portfolio
Christoph Schädl
Austria
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 3,329
if you have access to mudbox i recommend to bake your maps in mud... i know this it not what a zbrush user want to do, but its working... mudbox is a great texture and baking tool...
__________________
...
 
Old 02-13-2013, 10:41 PM   #4
Ancker
New Member
Anders Ancker
Character Animator
Ringsted, Denmark
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 13
@Bilgames
Thanks for the respons, I actually tried those settings out before, unfortunately it didin't work for me either :<

@oglu
Good idea Oglu, I watched a few videos of that progress, and it looks quite easy to go into.
Will definitely try that =)


Will skip the whole Zbrush exporting thing, and go Mudbox way for now.
Thanks for your anwsers
 
Old 02-14-2013, 01:15 AM   #5
Bilgames
Veteran
portfolio
Bilgames
Sao paulo, USA
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 44
U sure u connected outRGB and not outAlpha to the displacement shader?
It worked for me.
 
Old 02-14-2013, 02:02 PM   #6
Ancker
New Member
Anders Ancker
Character Animator
Ringsted, Denmark
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 13
I probably messed up somewhere =( But following others do the exact same thing gives me this weird result.
Ill try to write what I do in steps, I might miss something.

I start in Zbrush 4R4, go to "Vector Displacement Map" and create the "Diagnostic files"
Cheked: "Vd Tanget" "vd 32Bit" "vd SUV" and " vd SNormals"
I tried without the Smooth features, makes no changes for me.

Go to maya 2013.5 Import the OBJ mesh, change the render to Mental Ray and go to hypershade.

Create a Blinn. assign the Bitmap color to the diffuse color.

create a displacement node and link it into the BlinnSG node.
from "VectorDisplacment -> displacementShader"

Loading the Vector Displacement map into the "Vector Displacment section on the displacment node and change Vector space to Tangent.
"OutColor -> vectorDisplacment"

and then I hit render, and it looks all funky.

I did however read about the whole "Mental Ray Approximation Editor"
and by giving it a Subdivion Approx, I got closer to the sphere thing. however its not nearly there and it smooths the edges.
So I might not be on the right track, what do you think?




#1. The Bitmap showing the grid.

#2. Connecting the Vector Displacment node into the shaderengine.

#3. Adding the EXR file into the Displacment node.




I'm sorry. I probably messed up all over ^.^
Could anyone send me their maya file with the correct connection and the working render?
Would love to troubleshoot where my error is. Or to see if my maya is just being weird.
 
Old 02-15-2013, 04:01 AM   #7
Bilgames
Veteran
portfolio
Bilgames
Sao paulo, USA
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 44
I guess that's right. I didn't get perfect sphere from diagnostics files either.
But them I tried with a with a object I sculpted and it worked.



Try your object!
Also smooth the normals of your object in Normals> Soften Edge.
I also have a problem that sometimes I get perfect smooth displacement and sometimes I get very faceted displacement.
 
Old 02-15-2013, 01:06 PM   #8
Ancker
New Member
Anders Ancker
Character Animator
Ringsted, Denmark
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 13
It seems to work on a standard object. =)

I was just worried there would be small errors, since I couldn't get the displacment diagnostic to work.

Thanks again for your help, will keep moving forward and hope it dosen't break along the way ^.^
 
Old 02-15-2013, 01:06 PM   #9
CGTalk Moderation
Expert
CGTalk Forum Leader
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 1,066,478
Thread automatically closed

This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.
__________________
CGTalk Policy/Legalities
Note that as CGTalk Members, you agree to the terms and conditions of using this website.
 
Thread Closed share thread


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
CGSociety
Society of Digital Artists
www.cgsociety.org

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump
Miscellaneous

All times are GMT. The time now is 03:37 PM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.