Help: skin modifier issue

Become a member of the CGSociety

Connect, Share, and Learn with our Large Growing CG Art Community. It's Free!

THREAD CLOSED
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  02 February 2013
Help: skin modifier issue

Hi,
my efforts to learn simple rig solutions to my character seem to be useless...
I don't understand why the skin modifier reacts to my bones offsetting the skinned geometry.
A file is linked to better clarify the problem.

Please, a little help is much apreciated.
Attached Files
File Type: zip rig test.zip (83.4 KB, 5 views)
 
  02 February 2013
I haven't looked at your file, but have you tried toggling the always deform checkbox with your skeleton in the bind pose?
__________________
Matt Rennie
Sr. Character Rigger
Rockstar North
 
  02 February 2013
Hi Matt,
yes I've tryed and not works at all.
Please, if you can, download the scene.
 
  02 February 2013
Sorry I'm not allowed to download and then open external assets here. Maybe if you can show a screenshot of your problem we can help you diagnose your problem.
__________________
Matt Rennie
Sr. Character Rigger
Rockstar North
 
  02 February 2013
Originally Posted by MattRennie: Sorry I'm not allowed to download ...


Ok, also because cleaning the rig to obtain a small file size (only legs) the issue disappear.
In the original file the problem persists on every limb...it isn't a deformation but an offset.
At this point, a bad linking chain is for sure(?) the problem.
Bear in mind that I use blend ik/fk systems for legs and arms.
Attached Images
File Type: jpg wrong-rig_01.jpg (82.5 KB, 16 views)
 
  02 February 2013
strange behavior...if I delete animation keys of my rig manipulators all seems to works a little better...ok, I post the entire character if the file is small.
Attached Files
File Type: zip rig test.zip (162.7 KB, 2 views)
 
  02 February 2013
1) Turn Skin-modifier off.
2) Turn 'Always deform' off
3) Turn Skin-modifier on
4) Turn 'Always deform' on
5) Start adjusting envelopes/weights

Tip: make the bones of your rig match the size of your geometry.The skin-modfier will adjust
the envelope size accordingly.
__________________
Meli
 
  02 February 2013
Originally Posted by MGernot: 1) Turn Skin-modifier off.
2) Turn 'Always deform' off
3) Turn Skin-modifier on
4) Turn 'Always deform' on
5) Start adjusting envelopes/weights

Tip: make the bones of your rig match the size of your geometry.The skin-modfier will adjust
the envelope size accordingly.


hey Gernot,
thanks for reply.
Unfortunately this tipical workaround don't works properly...the only solution remains to delete animation keys (that create the offset trouble) and skinning the mesh, then reapply the animation keys.
If you look at the linked file you can observe the strange behavior.
Thanks for the tip, is a good time saver.

Last edited by savat : 02 February 2013 at 10:11 AM.
 
  02 February 2013
Strange.
I used this workaround with your file and it worked.
Maybe try to use Reset-Xform on the geometry and reapply the skin-modifier
after that.
__________________
Meli
 
  02 February 2013
Mmm..with you it works...
at this point is a bad scene behavior or what else.
I try to reset mesh and bones and I'll take more attention on future rigs.
Thanks again guys.
 
  02 February 2013
Is frame zero in your scene the bind pose?

It needs to be (either that or you tell the skin modifier which frame to use for bind pose when making use of always deform). I notice in your screenshot, that always deform is turned off in both images. This needs to be active for the skinning to work.

Have you also tried saving your skinning and animation, then resetting xforms on your mesh and re-applying skinning and animation?
__________________
Matt Rennie
Sr. Character Rigger
Rockstar North
 
  02 February 2013
Originally Posted by MattRennie: Is frame zero in your scene the bind pose?
It needs to be...


Em...no the bind pose is -10.
Effectively I haven't paid attention on this fact.
This and other "no_rigger_at_work" operations have created a bunch of errors on my model.
I'll try to refine my rig with a better eye on fine tunings.
Thanks for your suggestions Matt.
 
  02 February 2013
Thread automatically closed

This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.
__________________
CGTalk Policy/Legalities
Note that as CGTalk Members, you agree to the terms and conditions of using this website.
 
Thread Closed share thread



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
CGSociety
Society of Digital Artists
www.cgsociety.org

Powered by vBulletin
Copyright 2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump
Miscellaneous

All times are GMT. The time now is 12:52 AM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.