Noisy normal map baking

Become a member of the CGSociety

Connect, Share, and Learn with our Large Growing CG Art Community. It's Free!

THREAD CLOSED
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10 October 2012   #1
Noisy normal map baking

Hi,
sometimes I have this problem when I bake normal maps, I don't know why.
supersampling max 2,5 star is on


Anybody know solution?
__________________
My Portfolio
www.kollarandor.com
 
Old 10 October 2012   #2
Do you have any overalps? Like the left and right shoes on top of each other in UV space?
 
Old 10 October 2012   #3
Originally Posted by robinb: Do you have any overalps? Like the left and right shoes on top of each other in UV space?


no overlap, very clean uv, I use always my workflow sometimes make noise sometimes not

This is a low polygon character, I made in Zbrush a head + body (30 million poly) and pants (1,5 million poly)

I cut the mesh, so the head would be 10 million polygon then I baked the normal in Max and get noisy.
In same mesh I baked the pants and get no any noise.

Maybe this depend from polygon number?
__________________
My Portfolio
www.kollarandor.com
 
Old 10 October 2012   #4
Global Supersampler: Max 2,5 star
no overlap

One mesh, the high poly is two Zbrush mesh, the body approx 10 million poly, the pants approx 1,5 million poly, this is the only difference. This can cause noise?


__________________
My Portfolio
www.kollarandor.com
 
Old 10 October 2012   #5
I don't see why poly count should make any difference. The only thing I can think of is if the torso under the shirt was also in the projection list.

Sorry, can't think of anything else. :(
 
Old 10 October 2012   #6
when rendering the map do you use Mentalray or Scanline?

Scanline is much sharper when producing normal maps and mentalray tends to produce a lot of artifacts.
__________________
[Invivo Animation Reel]
 
Old 10 October 2012   #7
This is fast test:

same cage, same low mesh, same settings
only differetn is the polycount, in the second images for the high poly mesh I add more collapsed smooth and get more noise
so higher polycount cause noise normal map

__________________
My Portfolio
www.kollarandor.com
 
Old 10 October 2012   #8
Ok, well that sounds like you found a bug then. I'd suggest reporting it through the help menu bug report option. You've got good side by side examples. If you can repro it with small sections of model and can provide those with the bug report I'm sure that would help get it fixed.
 
Old 10 October 2012   #9
Well, I don't know what causes the problem but you could use "XNornal" as an alternative for now.

http://www.xnormal.net/1.aspx

Good luck!
 
Old 10 October 2012   #10
Thread automatically closed

This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.
__________________
CGTalk Policy/Legalities
Note that as CGTalk Members, you agree to the terms and conditions of using this website.
 
Thread Closed share thread



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
CGSociety
Society of Digital Artists
www.cgsociety.org

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump
Miscellaneous

All times are GMT. The time now is 06:01 PM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.