CAT rig issues - Help needed

Become a member of the CGSociety

Connect, Share, and Learn with our Large Growing CG Art Community. It's Free!

THREAD CLOSED
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04 April 2013   #1
Question CAT rig issues - Help needed

Hi,

I'm not new to CGI, however, I'd never had to rig and skin a character up till now. I'm using 3ds Max and CAT (well, I've finally found out why I keep hearing not to use CAT in the first place... ) and I'm stuck at a problem with animating. I create the rig itself, but when I add a CATMotion layer, it just sort of blows up the rig's default pose and it ends up like something I would define as a zombie trying himself out at breakdancing. (I hope that illustrates the problem at hand...) Afterwards all the animation gets calculated for that distorted rig. Obviously enough, the same thing happens when I have the character mesh attached to the rig. Could anyone please help me with this? I'm just out of ideas. Of course, I my understanding of CAT may lack some fundamental piece that makes this issue a trivial one. If so, please point it out to me.

Thank you ever so much
 
Old 05 May 2013   #2
This is strange... did you changed one of the existing rigs for your model (it's best course of action) or make one from scratch? did you used scale tool when creating rig? I learned hard way that it is MANDATORY to use scale tool ONLY in sub-levels of objects and never ever on object itself. also, default walk preset in CatMotion layer is always bad. That's normal. You must tweak it until you get something you like.

Last edited by Darth-Biomech : 05 May 2013 at 10:49 AM.
 
Old 05 May 2013   #3
Thanks! Yes, I tried to use scale for fine-tuning... now I know it was a bad idea. Actually, I found that ANY scaling has the potential to mess up the rig, and that I should just forget it after creating the rig itself.
So, basically, it's going to be okay only if I get the exactly right height when I create the rig. Now that I know this, it's understandable, I just never thought the problems could come from there.
 
Old 05 May 2013   #4
Thread automatically closed

This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.
__________________
CGTalk Policy/Legalities
Note that as CGTalk Members, you agree to the terms and conditions of using this website.
 
Thread Closed share thread



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
CGSociety
Society of Digital Artists
www.cgsociety.org

Powered by vBulletin
Copyright 2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump
Miscellaneous

All times are GMT. The time now is 07:13 AM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.