Normal Map problem pls hep

Become a member of the CGSociety

Connect, Share, and Learn with our Large Growing CG Art Community. It's Free!

THREAD CLOSED
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08 August 2013   #1
Normal Map problem pls hep

Hello,

I am new in forum my english is not nice but I will try to show my problem.

highMesh

http://i.imgur.com/dIHSiOc.png

Normals
http://i.imgur.com/vk0ZzN7.png
http://i.imgur.com/EZc6LqU.png


First as you see my high mesh and normal map is different.This is just test in my other models there is no problem like this but in these models normal maps always have problem dont know why please help.
 
Old 08 August 2013   #2
are you smoothing the uvs for your target model in the bake settings..?
__________________
...
 
Old 08 August 2013   #3
Originally Posted by oglu: are you smoothing the uvs for your target model in the bake settings..?



No, UVs are same I tried 2 version smooth position(not UVs) and without smooth hard edge version but result is same pls help this project really important.
 
Old 08 August 2013   #4
Originally Posted by oglu: are you smoothing the uvs for your target model in the bake settings..?

Uvs are same No Smoothing for uvs.I tried 2 ways first smooth model(not uvs) second without smooth subdivide but results are same whats problem :(
 
Old 08 August 2013   #5
maybe turning edges... your objects looks realy low...
could you try to triangulate the mesh first...
__________________
...
 
Old 08 August 2013   #6
Originally Posted by oglu: maybe turning edges... your objects looks realy low...
could you try to triangulate the mesh first...

How can I triangulate mesh?Sorry for this question but I dont know. And yes model is low but is it effects the normal Map?

Last edited by Getho123 : 08 August 2013 at 09:42 AM.
 
Old 08 August 2013   #7
if the mesh is really low its hard to get a clean normalmap...
to triangulate the model you have to use max, maya or any other polymodeler...
__________________
...
 
Old 08 August 2013   #8
Originally Posted by oglu: if the mesh is really low its hard to get a clean normalmap...
to triangulate the model you have to use max, maya or any other polymodeler...

I am using maya and yes poly is low but this Map problem is not about poly I think because as you see problem is not about quality it changes every sculpt to bad I Will try triangulate.I hope it will change something.

If it wont could you give me some advice about adding poly(not much because already have enough poly without character) I can Show wireframe if you need and thank you for answers.

Last edited by Getho123 : 08 August 2013 at 12:14 PM.
 
Old 08 August 2013   #9
yes please post a screen shot... the lowpoly with hard soft edges and a uv screen...
to show soft hard edges do the following...

select the object --> shift + right mouse button --> Soften/Harden Edge --> Toggle Soft Edge Display
__________________
...
 
Old 08 August 2013   #10
Here you go.

http://i.imgur.com/HKxT2s8.png

http://i.imgur.com/VqbpRWT.png

http://i.imgur.com/jR9fIWs.png

note that these are part of a two sided sword but only these two have problem.
 
Old 08 August 2013   #11
now i can see the problem...

you have soft edges on your mesh with an angle higher than 60°...
normalmaps dont work well if the surface normal is bend like this...

you have to set more hard edges to get a clean shading on the low mesh...
than you have to import the object with fbx to mudbox to get those hard edges also in mudbox...

you also have to cut the uvs on all hard edges to avoid artefacts...

http://wiki.polycount.com/NormalMap/
__________________
...

Last edited by oglu : 08 August 2013 at 07:12 AM.
 
Old 08 August 2013   #12
Originally Posted by oglu: now i can see the problem...

you have soft edges on your mesh with an angle higher than 60°... 45° would be best...
normalmaps dont work well if the surface normal is bend like this...

you have to set more hard edges to get a clean shading on the low mesh...
than you have to import the object with fbx to mudbox to get those hard edges also in mudbox...

you also have to cut the uvs on all hard edges to avoid artefacts...

http://wiki.polycount.com/NormalMap/


Thank you for answer.
You mean harden models own edges or create new edges on model.For bend thing surface had to be bend for concept.So what should I do harden edges or add more edges on model.
 
Old 08 August 2013   #13
you dont have to add more edges....

just make them hard...
select edge --> shift + right mouse button --> Soften/Harden Edge --> Harden Edge

or use the automatic soft/hard Tool and clean it up...
select edge --> shift + right mouse button --> Soften/Harden Edge --> Soften/Harden[] 60°
__________________
...
 
Old 08 August 2013   #14
Originally Posted by oglu: you dont have to add more edges....

just make them hard...
select edge --> shift + right mouse button --> Soften/Harden Edge --> Harden Edge

or use the automatic soft/hard Tool and clean it up...
select edge --> shift + right mouse button --> Soften/Harden Edge --> Soften/Harden[] 60°



But when I dont smooth and subdivide in mudbox all edges were being hard(and same problem) these two are not same? just asking.
 
Old 08 August 2013   #15
you import those new object only for baking...
you still have your highres in the scene...
and bake fromt the high to your new low mesh...
__________________
...

Last edited by oglu : 08 August 2013 at 08:43 AM.
 
Thread Closed share thread



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
CGSociety
Society of Digital Artists
www.cgsociety.org

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump
Miscellaneous

All times are GMT. The time now is 02:56 AM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.