CGTalk > More Forums > Click Here for: > Nevercenter Silo
Login register
Thread Closed share thread « Previous Thread | Next Thread »
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-19-2005, 09:48 AM   #1
McKertis
Inflexible Shapechanger
 
McKertis's Avatar
Eugene
Russia
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 658
I see a border ahead !

K, so i downloaded Silo demo, and its just incredible functionality for such a small piece of software, hovewer, i get this little problem. How do i know where the borders of my mesh are ? In Maya you can just highlight them and make them fatter, how about in Silo ?

Seems that i have to always remember where my double vertices are, coz i cant see the unclosed borders, and also i cant just select those vertices later and merge, how do i know how many i have selected ? There is a "scene info" window, but you have to hit "update" each time you select something, and thats...eeh...quite tiring.
__________________
Current WIP : Female Faces
Gallery of WIPs, and general unfinishness.
 
Old 08-19-2005, 04:52 PM   #2
pnoland
Expert
 
pnoland's Avatar
portfolio
Patrick Noland
Particle pusher
Chicago Area, USA
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,690
Send a message via AIM to pnoland
Eh, I don't know what you mean exactly by 'Borders' but you can turn on subdivision cages under the display options in the main options menu...
__________________
Patrick Noland
http://vimeo.com/user2975057/videos
 
Old 08-19-2005, 08:26 PM   #3
McKertis
Inflexible Shapechanger
 
McKertis's Avatar
Eugene
Russia
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 658
If you dont know what i mean - look at this example. The equivalent of those bold edges is what i need. So i would know if i still have unmerged vertices or not.
__________________
Current WIP : Female Faces
Gallery of WIPs, and general unfinishness.
 
Old 08-19-2005, 08:41 PM   #4
Nu Visual Science
Frequenter
Me
United Kingdom
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 139
Sorry i still dont know what your talking about ?
It just looks like some edges are selected ?
I dont really know what Mesh borders are either ?

I'm sure one of the Gurus will tell you how to check for unmerged verts though
Personally i just zoom in and check that way but i hardly ever have extra verts because of the way i model in Silo thanks to TJ
 
Old 08-19-2005, 08:52 PM   #5
NoirQ
Frequenter
 
NoirQ's Avatar
portfolio
Ben Halling
Lincoln, United Kingdom
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 224
If you look, the closest edges are a more defined line that the others on the shape. I think thats what he is trying to emualte.

No idea how to achieve, sorry, just thought i'd try and help clarify.
 
Old 08-19-2005, 09:52 PM   #6
McKertis
Inflexible Shapechanger
 
McKertis's Avatar
Eugene
Russia
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 658
Quote:
Originally Posted by NoirQ
If you look, the closest edges are a more defined line that the others on the shape. I think thats what he is trying to emualte.

No idea how to achieve, sorry, just thought i'd try and help clarify.


Uh, "more defined" ? They are 5 times as fat as normal edges.

Quote:
Personally i just zoom in and check that way but i hardly ever have extra verts because of the way i model in Silo thanks to TJ


Well, i'm happy that you model so good, but i just started this summer and thus - do many mistakes. Also, zooming wont help if vertices are snapped together.

Oh, and who is TJ ?
__________________
Current WIP : Female Faces
Gallery of WIPs, and general unfinishness.
 
Old 08-19-2005, 10:02 PM   #7
Teyon
The Silo Man
 
Teyon's Avatar
portfolio
Teyon Alexander
Content Artist
Smith Micro Software, Inc.
New%2BYork, United%2BStates
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,563
Silo has a seam perserve feature, so that if you are box modeling the points and edges will pretty much never cross the center line while Seam Perserve is switched on. HOWEVER an important thing to remeber is that if you have any holes in your mesh and this feature is on, the edges along the hole will be moved to the center because silo sees it as part of the center seam. The way to avoid this is to box model completely and only use poly-by-poly modeling with seam preserve switched off.
__________________
 
Old 08-19-2005, 10:02 PM   #8
SLUCT
two stroker
portfolio
Woon-Chul Jung
Cologne, Germany
 
Join Date: May 2004
Posts: 84
to adjust edge width and vertices size , go to options -> display options.

silo has a function, called "enable mirror seam preserve" in the "selection" rollout,
turn this on, when ure modeling with an instance mirror object, and u wont have any
unmerged vertices.
__________________

 
Old 08-19-2005, 10:04 PM   #9
SLUCT
two stroker
portfolio
Woon-Chul Jung
Cologne, Germany
 
Join Date: May 2004
Posts: 84
lol, teyon was faster
__________________

 
Old 08-19-2005, 10:12 PM   #10
Teyon
The Silo Man
 
Teyon's Avatar
portfolio
Teyon Alexander
Content Artist
Smith Micro Software, Inc.
New%2BYork, United%2BStates
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,563
Yup. I'm speedy when I wanna be.
__________________
 
Old 08-19-2005, 10:32 PM   #11
_Feed_
Silo developer
Nevercenter
USA
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by Teyon
Silo has a seam perserve feature, so that if you are box modeling the points and edges will pretty much never cross the center line while Seam Perserve is switched on. HOWEVER an important thing to remeber is that if you have any holes in your mesh and this feature is on, the edges along the hole will be moved to the center because silo sees it as part of the center seam. The way to avoid this is to box model completely and only use poly-by-poly modeling with seam preserve switched off.


Just a quick addition to this -- in the instance mirror options you can set the Merge Tolerance. So if your hole is farther away than that value, it won't be disturbed by the seam preservation.
 
Old 08-19-2005, 10:51 PM   #12
Spin99
Reiver's Club
 
Spin99's Avatar
portfolio
J.C. Coelho
Looking..
Portugal
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,101
Quote:
Originally Posted by Teyon
silo has a function, called "enable mirror seam preserve" in the "selection" rollout,
turn this on, when ure modeling with an instance mirror object, and u wont have any
unmerged vertices.
Nooooooooooooo!
Don't touch that button!
No matter what!

It gobbles nostrils, necks, eye sockets, ...
And it won't give them back.
It's like the cookie monster!

Last time it was the, um, nasal cavity I think
__________________
| Spectacular | Uplift Challenge | Twitter Home |

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting
 
Old 08-19-2005, 11:04 PM   #13
SLUCT
two stroker
portfolio
Woon-Chul Jung
Cologne, Germany
 
Join Date: May 2004
Posts: 84
@spin99

just let it turned on, except when ur going to model a cookie monster
__________________

 
Old 08-20-2005, 08:33 AM   #14
McKertis
Inflexible Shapechanger
 
McKertis's Avatar
Eugene
Russia
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 658
As i understand - it will kinda help me with mirrored halfs ? But what to do if i'm still working on a single half ?
Look here, the selected face is not merged with the rest of the mesh. But it looks like it is. So how do i find things like that unmerged face ?
__________________
Current WIP : Female Faces
Gallery of WIPs, and general unfinishness.
 
Old 08-20-2005, 10:35 AM   #15
Cinnsealach
PRO
 
Cinnsealach's Avatar
portfolio
Andy Kinsella
Manchester, United Kingdom
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 181
You could select the main object in object mode and invert the selection
 
Thread Closed share thread


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
CGSociety
Society of Digital Artists
www.cgsociety.org

Powered by vBulletin
Copyright 2000 - 2006,
Jelsoft Enterprises Ltd.
Minimize Ads
Forum Jump
Miscellaneous

All times are GMT. The time now is 07:09 AM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.