XM Magdalena 3D print, GGeorgy (3D)
LC #42 Pipers Alley

View Full Version : recreate specific boolean operation

07-06-2007, 10:35 PM
Hey guys, once more I'm stuck at following a modeling tutorial :)

I hope you can/will help my again !

I'm trying to model this: http://www.3dtotal.com/team/Tutorials/computer_case/computer_03.asp

I'm stuck at image 2-4 ! He says "just use boolean operation" if I do so in blender I will not get the same result as he does^^

Tried every possible combo : Intersect,Union,Difference on either the computer->cylinder or cylinder -> computer! neither version worked!

How can I recreate this function? :)

Please help me !


07-07-2007, 12:19 AM
anybody? please? ^^ Im kinda stuck here.... but ill got to bed now its quite late, ill wait for your replies! (desperatly)

07-07-2007, 12:31 AM
Stay away from boolean operations(and those ^^ crap) when you can model such simple shapes like round holes. Booelan operations usually mess up your mesh which causes unwanted deformations when subdividing or smoothing.
Just create a cylinder at the wished diameter and height, delete the top and bottom and flip the normals. All you have to do from then on is connecting the edges with the rest of your model.

07-07-2007, 11:34 AM
well, try to use the bolean, and then try to clean up your model after-wards.. ^_^''
i think for following a tutorial its manageable, but indeed, i wouldnt use the blenders boolean in a production enviroment before the BMesh is finished :p

07-07-2007, 02:14 PM
hey skrimsky, I followd your method but im stuck^^
i created the cylinder, positioned it, deleted the caps and flipped the normals using ctr+shift+n ok?
but how do i "simply" connect the cylinder with my base mesh? ^^ cant figure it out!

07-07-2007, 02:15 PM
and sorry for missspelling your name so badly^^ im kinda tired^^

07-07-2007, 02:24 PM
select the edges you want to bridge and use f

07-07-2007, 02:27 PM
ok thats an option^^ but I dont have 2 edges to connect you know? I got my PC tower and the cylinder but the pc tower doesnt have any vertices "free" to connect to?!
i hope its clear what I mean

07-07-2007, 02:30 PM
first try to connect as many faces as you can and then delete the old faces that you dont need anymore.. =.=

well, i know i can be little har to understand sometimes, so if you didnt understand what i meant then feel free to upload your blend and ill try to make a screencapture or something using it..

07-07-2007, 02:36 PM
hey fktt, im sorry i didnt understand you^^

here is my blendfile:


maybe you can sort things out for me :)

i really appreciate your time and effort! THX

07-07-2007, 02:37 PM
ok ^^'' ill see what i can do :p

07-07-2007, 03:59 PM
and one more question how do I actualle apply a lathe or spin modifier to to a spline curve? cant figure it out by myself :(

07-07-2007, 04:06 PM
heh, ok, ill add that into the screen capture then do, but for now, i just made a socket to know where to go when recording, for now, here you go, its your file and so, feel free to study the tweakes ive made:


as for the reason the boolean modifier didnt work... :D you have to create the cilinder as a sepparate object!

07-07-2007, 04:13 PM
ah oki kinda figure it out :) thanks a lot buddy :)

can you help me out with the problem about the lathe extrusion? is there a way at all to do it inblender? i thought it's quite common technique!

07-07-2007, 04:24 PM
lathe extrusion? do you mean like that each face is extruded sepparated? or what? im stumped on that one, im afraid :sad:

07-07-2007, 04:29 PM
nono i dont know how its calledinblender^^ i mean eg. i want to create a wine glass ok? in 3smax for example I create a curve (bezie or whatever) and then I apply a lathe modifier that takes this curve, spins it by 360 and creates faces every step so you get a nice clean mesh from this curve!

07-07-2007, 04:37 PM
here is an example of what Im trying to achieve!


07-07-2007, 04:43 PM
bah, as i sayed ill throw it in the screen capture then, but just a FYI its called spin in blender, and no, its not a modifier.. :D


see if you can find the spin from the image(image linked from wiki.blender.org)

07-07-2007, 04:56 PM
hey, i saw that image in the wiki too but I actually cant find that specific window in my blender interface?! how do i get there? (F9) but then?

07-07-2007, 04:58 PM
nevermind, i already found it :)

but it only appeared as i selected a curve-mesh
not when I selected my self made curve?!

07-07-2007, 05:02 PM
h,mmm still no luck?! maybe theres something wrong in the procedure ill try to use

spacebar-> add -> curve-> bezier curve -> ctrl+lmb = add verices -> select all
but there is no mesh edit menu, do I have to convert the spline first?

07-07-2007, 05:39 PM
why not to just use subD mesh?

CGTalk Moderation
07-07-2007, 05:39 PM
This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.