View Full Version : do you need a tablet to work in zbrush?


maNtodEa
04 April 2006, 02:19 PM
i still haven't used zbrush but i was curious do you need a tablet to create precision detailes on model? or can you do all those nice things only with a mouse? thanks.

rastko
04 April 2006, 04:55 PM
No, you don't need, but it's good to have it. Check in my signature "Abishai's Knife" it's all done with mouse.

maNtodEa
04 April 2006, 11:03 PM
od svih ljudi..svaka cast :) super ti je ovaj noz. reci mi jel moze citav model da se uradi u zbrush-u? i da li bolje ispadnu importovani pa sredjeni modeli ili oni komplet odradjeni u njemu? mislim sto se tice citavog izgleda i preciznosti uopste? i koliko je tesko savladati zbrush? to je to, za sad :) pozdrav

rastko
04 April 2006, 11:33 AM
Hvala :).

Iskreno na taj rad sam najvise ponosan. Prvo jer mi je to bio drugi rad u zbrushu, tada sam zb koristio nekih... 2 nedelje (i to retko kad upalio :)). Plus tada nisam znao ni kako sta pa kada sam ga uvezao ceo je bio u trouglovima (bio je jako tesko raditi ga), ali eto.. na kraju ipak je ispalo kako sam zamisljao :).

Pazi, ja cesto uradim ceo model u zbrushu, posto mi mnogo vise lezi jer u njemu stvarno imas najvecu slobodu (barem u mom slucaju) i ako recimo znas da vajas onda ti nece biti nikakav problem da savladas zbrush i da uradis neke stvarno dobre stvari u njemu. E sada primetio sam da kada se uradi base mesh u nekom drugom programu (u mom slucaju Max) i kada se doradi u zb-u i vrati nazad, bolje sve ispadne i koliko znam bolji je za animaciju kasnije. Tako da je mozda ipak bolje da radis base mesh u nekom drugom programu, a ne u zb-u iz zsphera, a sada opet sa druge strane... probaj :) meni iskreno mnogo vise lezi da sve odradim u zb-u. Takodje zbrush je odlican i za texturisanje, moze zameniti body paint itd... Sto se tice "preciznosti" u zb-u mozes stvarno uraditi extra (i mnogo) detalje i kasnije se pravi displ. ili normal mapa, jer se ne isplati da exportujes model koji ima recimo 2-3m poligona :).

A, ako zapne negde vici :).

Evo ovo je recimo model koji sam radio ceo u zbrushu, doduse nikako da ga zavrsim ovo je nekih 50% gotovo. I da, tada jos uvek nisam imao tablu, tako da je i ovaj model uradjen sa misem.

http://www.ptt.yu/korisnici/l/a/lavex/Slike/snakeizZB.jpg

maNtodEa
04 April 2006, 08:20 PM
znas kad je totalno super kad imas s nekim domacim pricati o ovakvim stvarima :) dobar ti je ovaj lik. vec vidim da ces se napatiti samnom :) ja sam skoro download-ovao demo verziju da malo vidim o cemu se radi, posto bas i nemam vremena od faksa i drugih obaveza, ali puno mi se svidja nacin rada u zbrush-u pa kontam da cu mu se ubuduce malo vise posvetiti. reci mi jos kakvu verziju imas, odnosno gdje si nabavio softver? toliko za sad. odoh se baciti na oet-e :) zahvaljujem na odgovorima. pozdrav

watteville
04 April 2006, 12:08 PM
it would be nice and interesting to read that in english!

CGTalk Moderation
04 April 2006, 12:08 PM
This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.


1