PDA

View Full Version : How to create a hole in the mesh


alessandro84
11-17-2010, 07:57 AM
Hi guys,

is the first time for me to post in this forum. i ho pe is the right place to post.

i got a problem with a model of a sink. i finis it but now i will add 3 hole right where the circle are. and i don't know hoe to start to do this:

http://img220.imageshack.us/img220/2849/sinkv.jpg

what can i do ?

thank you :)

PS: i model with 3ds max 2010

alessandro84
11-18-2010, 02:15 PM
Hi, this is where i' am now... is not a good mesh.

i don't know how to finish the loop that i have added and i've got a lot of pinching problems everywere :(

http://img210.imageshack.us/gal.php?g=sinky.jpg

alessandro84
11-18-2010, 03:24 PM
Hi, this is the last that i have done:

http://img576.imageshack.us/gal.php?g=sinkc.jpg

is not so bad, what do you think?

i find this way not so easy, everybody know some trik or other tecniques to do things like this better?

thanks

Muzwan
01-06-2011, 12:28 AM
I've got a sinking feeling about this.... (apologies for the pun, can't resist bad jokes)


I'm at my non-cg job so I betta be quick.

It's pinching at the intersection of the 5 lines I guess so get rid of that. Also, those 2 triangular shaped quads are problematic for the smooth. Also try to bevel the edge of the holes or just add a loop inside the edge of the hole. Clear as mud.

Also I recall seeing a sink modelled in the Maya 2011 help files (multi pass rendering section) so I'm assuming there would be a model in the lesson files you could have a look at too. Good luck

gakk, scripts disabled @ work so I can't upload image. Try again later.

alessandro84
01-06-2011, 09:50 AM
hi, nad thanks for the help, i got a edge inside the hole.
i try different ways to to this but i can't do it with different topologies :( i will try next time that i got to do a hole in a mesh like this and try to follow your help.

so no triangular shaped quads. but ehat do you mean with get rid of that 5 lines. i can't remove them i needed

ezekiel66
01-06-2011, 10:18 AM
When you convert your poly model to a subdivision surface, the curvature of the surface will be interpolated between the edges that you have in your model. By inserting so many edges you have created several ngons: four 7-sided and four 5-sided polygons to be exact. This will never smooth without creases on a curved surface. Also, your additional edges do not follow the curvature of the surface as a whole. Make sure that, on a curved surface, you only have 4-sided polygons. Any polygons with 3 vertices or more than 4 will create visible creases.

To make small, detailed forms on a large, curved surface without creases is always a challenge with subdivision surfaces. You might have to increase the overall resolution of your object so the subd surface does not have to be interpolated between polygons of such extremely different sizes (the polygons of the three holes are very small, the surrounding polygons are very large).

Try to add/ adjust edges like this:

http://img211.imageshack.us/img211/812/sinky2.jpg

This is just a starting point. Move the edge loops that I have drawn further apart to avoid these elongate polygons, make sure that all polygons are as equilateral as possible (have 4 sides of equal length). Adjust all points so they are following the curvature of the entire surface as closely as possible. As said before, you might have to increase the resolution of the entire surface (subdivide it once) or at least add additional edge loops around the area where the three holes are.

alessandro84
01-06-2011, 12:38 PM
ok, now i understand. the better way is to model the initial shape with low poly, and before doing little thing or hole increase the resolution and work on the hires object. and after smooth it again?

i will to do it thanks guys

Arrimus
02-28-2011, 07:16 AM
This is how I would do it:

http://img204.imageshack.us/img204/7674/sinkholestutorial.jpg

alessandro84
02-28-2011, 07:46 AM
hi , thanks, i started just like you, with cirlcle spline and not cylinder....but i used different topology. i tried with your method and is really better. thanks and god work

CGTalk Moderation
02-28-2011, 07:46 AM
This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.