PDA

View Full Version : how to use models in maya like XSI


vfxmatt
03-16-2008, 01:37 AM
Hey there

Im new to maya but i have a strong background in Lightwave and XSI.

Here is my question ..

I want to have a scene that has a multiple objects animating , however i want those objects to be reference objects . so when ever I change there geommetry they update in the animated scene.

I tried using the Reference editor but all it seemed to do was replace an object with a proxy i specified, which is ok when there isnt any animation on the object. Although I was referenceing mb files seeing as obj files didnt work at all hence why on loading it did not transfer animation to the other object.

I did try parent the proxy to a locator but it unparents the object on replacement.

Im Using 2008 maya.

In Lightwave you model in one part of the programme and it updates whatever scenes are using that object automatically.

In XSI I export models attached to a Locator and import Reference Objects into the main scene for animation and when i change the source model it updates the other scenes.

Appreciate the help guys .

TroyC
03-28-2008, 12:11 AM
Hi Matthew,

To use file referencing you will have two or more scenes. The first scene has your object in it and this is where you would make geometry changes or do rigging. When you're ready to start animating open up a new scene, and in the reference editor, under the file menu hit create reference and choose the first scene. Now you can animate your objects in this scene, but any changes made in the first file will update here. Also any keyframes made in the first scene will be uneditable in your animation file so keep that in mind while your working on the objects.

Hope that helps.

vfxmatt
03-28-2008, 11:48 AM
thankyou .that works a treat :)

CGTalk Moderation
03-28-2008, 11:48 AM
This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.