PDA

View Full Version : eye dropper sample size


lostpencil
10-23-2004, 07:54 PM
Quick question for you Painter experts... is there a way to modify the sample size of the dropper tool (like in Photoshop)?

Jinbrown
10-23-2004, 11:44 PM
Hi,

I don't know of a way to set the number of pixels picked when using the Tools palette's Dropper tool. As far as I know, it picks only a single pixel. If you pick from an area where colors are blended, or pick from, for instance, an Impasto brushstroke, you'll get a different color each time you click in that area, even if the color looks the same when the image is zoomed to 100%. If you watch the Colors palette while picking, you'll see the small circles jump around each time you click with the Dropper tool unless you're picking on an area of solid color.

The best way to be sure what you're picking is to zoom in so you can see the different colored pixels, then click on the one you want. If zooming in and out is a nuisance, just make a Clone of your image and use that for picking colors (File > Clone). As you paint and add more colors, you can close the first Clone and create a new, updated one.

In Painter IX, when we're using the Painter IX Artists' Oils variants, and use the Sample Multiple Colors dropper at the bottom of the Mixer palette to pick colors in the Mixer palette, size of the area picked is determined by the brush variant size.

With other brush categories, only the Mixer palette's Sample Color dropper can be used in the Mixer palette.

CGTalk Moderation
01-19-2006, 04:00 PM
This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.