PDA

View Full Version : Request for Draw-Selection-Tool


Texlon
02-27-2004, 01:21 PM
Hey guys,
for a while now I am serching for a script/tool which gives me the ablility to select faces by drawing/moving the mouse over them. I know XSI has such a tool, and Maya maybe too. I am not able to write such a script/tool, but I thing it would not be that difficult (just a script which scans the position of the cursor and selcects the faces below, or not?). I hope someone who is familiar with Maxscript writes one.

Best regards,
Leon

Cthulhu
02-27-2004, 03:53 PM
hi! i am also thinking about writing such a script, i just didn't found a easy way yet to recognize which face lies under the mousecursor, i thought about shooting a ray from the viewer position to the mouse and test which face it is hitting, the problem is that i don't have enough time right now to test if this is the right approach. so if someone knows if this will work or has another suggestion on how to achieve this, i would be glad to hear from you so i could write that script...

LFShade
02-27-2004, 04:01 PM
It already exists! It's in Herman Saksono's Polymagus script suite:

http://maxres.cgworks.com/scripts/


RH

gloupi
02-27-2004, 04:05 PM
Hi, i show

and take a little time to exercice me.It s not a finished script but to check the deal.I use the painterinterface , to select a range of faces or vertex.With the common , alt and control to add and sub selection.

There also, a simple way to do it select only the central hitted face, what is precise but unable to fast select large group.

About the intersectray method , unelse you use the Ex way with mesh(or cheat apply/sub turntomesh modifier) you won t be able to use the Poly.What could be annoying today.

test the script just by open it on the listener and execute it(CTRL+E)

:bounce:

Cthulhu
02-27-2004, 09:26 PM
hmm, i just tried polyMagus, but it doesn't seem to work, strangely it doesnt even start properly.. i am using max6, maybe thats the point..
gloupi, your script works and looks pretty good, but i wasn't able to select faces with it. to do it with the painterinterface is a nice idea. i will take a closer look on it this weekend, maybe i can get something to work..

gloupi
02-27-2004, 10:43 PM
Ok, i see the problem, :surprised
as i used at work my paint skin tool, it initialize the painterInterface.
So i checked, and fixed the problem.I made it a bit too fast, next time id spent more time to think before write.:blush:
Elsewhere, it is much faster at home, what is strange.

Sorry, that s better
also, want to see you re way Cthulhu

:bounce:

Cthulhu
02-28-2004, 03:53 AM
ok, i also tried it with the painterInterface. what i didn't like was that the faces get selected by vertex, so i changed that. the drawback of this is that only faces directly under the mouse will get selected. the brushsize doesn't matter, so i disabled it.
only works on an editable_mesh at the moment....

Cthulhu
02-28-2004, 04:22 PM
updated the script, it now also works on editPoly. I'm pretty happy with it now, except that it is a bit laggy sometimes, but i don't think this can be fixed since it is due to the painterinterface.
the script consists of 2 macrosrcipts that are located in the "Piranha-Bytes" category. the first one is the normal script, the second one is a keyboardShortcut. put a hotkey on this, and the script will automatically toggle paint mode when you press it.

gloupi
02-28-2004, 09:03 PM
ok Cthulhu,

i tried your last version, which works fine.:buttrock:
But, When dragging it select only the half of the faces.
Are you sure that it need an interface.Would be easiest whitout.

Have you tried mine ?

Perhaps you could add, standard control/alt support to add/sub faces selection to your script.

about mine:
I write it as a simple macro, call it by any choosen keyboard shortcut.On my UI i place it on quad menu, next to polySculpt and others.
And i also make it work with edge.
And tried to get it continue to paint when changing subobject level, actually changing subobject break the tool.

:bounce:

Texlon
02-29-2004, 01:11 PM
Hey Cthulhu,
your script kicks ass, it's exactly what it was looking for. Exept it's a bit laggy at the begining and between the selections, it looks like everytime you start it, it needs some seconds to be ready. But exept that, it's really ass kick'n.

:thumbsup:

Best reards,
Leon

Texlon
02-29-2004, 01:15 PM
Ohh sorry gloupi, I forgot yours. I had some problems installing it, so I couldn't try it, but I thing it works similar to Cthulhu's script. Thank you, too for your astonishing work.

:applause:

Best regards,
Leon

Cthulhu
02-29-2004, 04:23 PM
thanks texlon ;) i just found a few bugs, removed that stupid lag when you start selecting and added an option to use the brush for selecting larger areas, think thats fine now.. ahh, yes, forgot to mention, press ALT for deselecting..

gloupi, i looked at your version, the problem i have with it is that i cant select individual faces with it because you are selecting on vertex-basis. try to add a customHitTest at mouseposition when you do a stroke to get the exact face that was hit. an option to change the brush size would also be nice...

thomaspecht
03-14-2004, 03:27 PM
the polymagus paint selection script indeed didn't seem to work in a reliable manner. however, i found that ofer zelichovers (sp?) paint selection works just nice. no need to reinvent the wheel - although not a bad thing at all to have some options at hand :)

gloupi
03-15-2004, 10:12 AM
hi GIJoe,

i love you term reinvent the wheel, that i heard so many time.:thumbsup:

But i wonder what you are talking about "ofer zelichovers (sp?)" , beacause i would want to see it.For my part i tried to work on that for fun, to the most part and a bit because i believe the polymagus didn t work into max6.

So thx 4 Reply and knowledge.:beer:

thomaspecht
03-15-2004, 02:18 PM
gloupi, check this out: http://www.tdp.nu/ofer/Scripts.html
i was refering to the paintselect script. note that i did not say anything about special version compatibility. this script works flawlessly for me on R4 and R5, I have not seen R6 so far at all and therefore couldn't test anything.
polymagus did not work well for me on R4 and R5, this doesn't seem to be version related.

maybe it's a different story with R6, but i somehow doubt it.

gloupi
03-15-2004, 03:09 PM
Re GIJoe,

you are completely right :bowdown: , these scripts exist from a long time. As i didn't used it in the past, i forget.I was starting to learn 3dsmax when it is version 4, so i didn't passed much time to exercice tool added to max.
It works perfectly and fastly with R6, execpt i can't turn diplay edge face or wire when using it.Display seems to be locked, stange.
But it could be a simple max "crappy thing":love:

So i say my great respect to ofer zelichovers.

Thx GIJoe,:thumbsup:

It is a good thing to push in the good way, No need to reinvent the wheel.

CGTalk Moderation
01-17-2006, 02:00 PM
This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.