PDA

View Full Version : studio lighting - help


Sewo
12-17-2011, 07:01 PM
Hello guys i've done simple apple logo for my wallpaper in iphone, and i've reach effect that i wanted , but there is some problem with shadow i think, as you can see on the right side of apple on the edge there's somthing wrong and i have no idea why i have this could someone help ? and im using mental ray.



http://img839.imageshack.us/img839/7779/apple2mg.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/apple2mg.jpg/)

LowJacK
12-18-2011, 03:47 AM
Are you sure it isn't the normals or a geometry issue?

You can see that you are getting a little bit of the same effect along the top front edge of the apple as well, right below where the stem meets the body.

Sewo
12-18-2011, 10:02 AM
could be, so what would you sugest ? how to fix it ?

Sewo
12-18-2011, 10:34 AM
i've tried add uvw map modifier and increse sampling in render tab but still that problem appears. what to do ? :(

mr Bob
12-18-2011, 07:50 PM
Look at the normals of your geometry and make sure all your points are fused and there's no double faces.
b

Sewo
12-19-2011, 01:38 PM
ok so i've just checked all vertex and everything is welded, i also tried add chamfer on those edges but still doesnt work :( anything else i could try ?

CHRiTTeR
12-19-2011, 04:05 PM
make sure you're using quads only.

Could you post a wire version pls

Sewo
12-19-2011, 08:50 PM
sure,here is wire look
http://img713.imageshack.us/img713/9281/untewasd1.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/713/untewasd1.jpg/)

Sewo
12-22-2011, 09:07 PM
so any more advice ?

brainspoon
12-23-2011, 11:45 PM
For a test you could make all edges hard, so no smoothed normals. Then you would see if it is a normal problem.

Are you using depth mapped shadows?

Sewo
12-24-2011, 09:02 AM
ok good idea thanks, so im gonna turn off turbo smooth and check if that would help.

brainspoon
12-24-2011, 09:21 AM
Ah ok. No wonder that it fails. Missed that turbosmooth thing there. The mesh has not the best topology for smoothing.
On the flat surface you would need another loop that follows the profile of the apple to save the border during the smooth.

Sewo
12-24-2011, 11:44 AM
i've just checked and without turbosmooth that problem still appears.
Im not quite sure what you mean, should i select faces and i dont know just try inset them ?
I tryied to replace that logo and put box insted of that but even on simple box i 've got that problem on the edges but it's bit smaller.

brainspoon
12-25-2011, 12:52 PM
What kind of shadows are you using? Shadow maps or raytraced shadows?

Sewo
12-25-2011, 05:19 PM
Actually im using skylight and 3 mr sky portal, and shadow samples are 32.

CHRiTTeR
12-25-2011, 08:56 PM
Try putting a smooth modifier before turbosmooth (with autosmooth enabled)

Sewo
12-25-2011, 09:54 PM
that didn't help :( i've tried to do somthing with shadows for exampe increase shadow sample or even turn off shadows at all but nothing works.

CHRiTTeR
12-25-2011, 11:41 PM
It looks more like a normal problem than a shadowproblem to me... your topology isnt the greatest for a meshsmooth/turbosmooth

Sewo
12-26-2011, 09:51 AM
ok im gonna try rebuild the mesh

Sewo
01-11-2012, 06:28 PM
Ok, i've changed render engine :), i used vray and that helped and solved problem and actually i reached a better effect :) so geometry was not a problem.

SandeepMaithani
01-12-2012, 06:08 AM
I dont know but this happens when you are using a map in "round corner slot" in arch and design material. Remove it and you are good to go...
cheers

Sewo
01-12-2012, 03:16 PM
Actually there wasn't any map in that slot so i dont think that was the problem.

CGTalk Moderation
01-12-2012, 03:16 PM
This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.