PDA

View Full Version : Transparency Utility


cdinic
11-06-2003, 10:22 PM
I'd like a Nice, eassy to use slider like in photoshop for the transparency of any seleced object that I can animate with. I hate going into Curves, adding the track, making the keys... I usualy animate text, doing letter by letter animation like this realy slows me down.

I figured I could set up a slider to do this but didn't know how to make it affect any object I select, not just one predifined object as it would be if I wired it normaly.

any ideas?


Thanks!

-Chris

LFShade
11-07-2003, 10:38 AM
My first thought upon reading your question was that it can't be done. But I suppose in a way it can be done. First of all, you can't just use a slider helper, and you obviously can't use something as object-specific as a custom attribute. So instead, create a rollout in Maxscript like this:
rollout setVis "Set Visibility: Selected" width:168 height:64
(
slider sld1 "Visibility" pos:[8,8] width:152 height:44 range:[0,1,0]
on sld1 changed val do
(
for obj in selection do
(
if obj[1].controller == undefined do obj.visibility = bezier_float()
obj[1].controller.value = val
)
)
)

createDialog setVis 168 64
The resulting slider will affect the visibility of any selected objects, adding a visibility track if necessary. It supports animation, though the slider will not give feedback when you playback or scrub the timeline. It's not an ideal setup, but at least it does work:)

RH

cdinic
11-07-2003, 02:32 PM
LFShade, thanks alot! I really apreciate your help. I know alot of people that will make great use of this...

I'm off to impliment. I'll let you know how it goes.

-Chris

cdinic
11-07-2003, 04:30 PM
This is kickin ass. Thanks again


-Chris

cache
03-09-2005, 11:46 PM
LFShade!
my saviour !

thanks a lot for this little script !

pity it does not function as an on/off slider with step-tangents for visib.track ;) and that the animation can't be seen, but hey, you saved me lots of hours of clicking even this way !

thanks again ! :bowdown:
bye!

shibumenon
03-13-2005, 07:26 AM
Hi all ......
Maybe I'm posting a reply quite late .... actually years later I should say, but maybe it'll help someone .....
if u have a multiple object selection and u right click -> properties on them, the menu that opens up has a visibility spinner under rendering methods ...... using this li'l thing u can assign and animate visibility to all the objects selected ....
no need of going into the track view ...
been using 3ds for more than 8 years, but never realized this until a couple of months ago ....
but then, maybe it wasn't there earlier ....

shibu

CGTalk Moderation
03-13-2005, 07:26 AM
This thread has been automatically closed as it remained inactive for 12 months. If you wish to continue the discussion, please create a new thread in the appropriate forum.